Kanker is een cadeau? by Jip Keijzer

Kanker is een cadeau?

By Jip Keijzer

 • Release Date: 2012-04-01
 • Genre: Biografieën en memoires
Score: 4.5
4.5
From 133 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een mens die in de kracht van zijn leven hoort dat zijn toekomst niet meer zo vanzelfsprekend is. En dat het leven langs andere paden zal gaan dan gedacht. Voor hen. Voor hun dierbaren. Eén van hen is Jip Keijzer.
Dit is het dagboek van Jip Keijzer, een jonge, knappe vent van 25 jaar die midden in het leven staat. Dan blijkt in juli 2008 dat hij botkanker heeft. Vanaf dat moment mailt hij vrienden, familie en collega’s over de ontwikkelingen over zijn ziekte en over zijn gevoelens en ideeën. Ideeën die hij opdoet tijdens zijn behandelingen om de kanker een halt toe te roepen en een bron van inspiratie zijn om de zorg voor jonge mensen met kanker vooral méns-gericht te maken. Zo lanceert hij het idee voor een veilige digitale ‘hangplek’ voor jonge kankerpatiënten en vindt hiervoor oor bij de afdeling Medische Oncologie. Het mondt uit in wat nu de AYA4 community van het UMC St Radboud is. Hij zoekt zaken uit over voeding, spiritualiteit, leeftijdspecifieke zorg. Jip beschrijft ook hoe hij zijn leven doorleeft, met de kanker op zijn bagagedrager. Een aanvankelijk nog optimistische levensverwachting moet gaandeweg drastisch worden bijgesteld. Op 1 december 2011 krijgen Jip en zijn naasten te horen dat ‘er niets meer aan te doen is’. In zorgland is daar een mooi, verhullend woord voor: terminaal. De harde werkelijkheid is dat zijn leven op deze aarde op korte termijn zal eindigen.
Aanvankelijk schrijft Jip zijn ervaringen op in verhalende vorm. In de laatste fase, waarin zijn leven een radicale wending krijgt en alle zekerheden onzeker worden, schrijft hij open e-mails. Het boek is niet alleen een tribute aan Jip, als ambassadeur van AYA. Het boek is op zijn verzoek vooral een appèl aan alle betrokkenen om ‘oog te hebben voor een méns met een ziekte’. Om in de zorg buiten de gebaande paden te gaan denken, om de zorg vanuit te belevingswereld van de patiënt in te richten.

Reviews

 • wijsheid

  5
  By zielenknijper
  wat een kracht kan een mens ontwikkelen door de dood onder ogen te zien
 • Geniet van je leven elke dag

  5
  By Sarahhhhhhtjeeee
  Heftig maar zo prachtig geschreven! Respect voor jip, fam vrienden etc
 • Wauw!

  5
  By Jipikhouvanje
  Wat een super mooi boek! Had Jip al in 'over mijn lijk' gezien, maar dit boek is nog indrukwekkender! Heb met tranen in m'n ogen het boek gelezen! Jip: bedankt voor het openstellen van jezelf, voor het opschrijven van de hele periode en vooral voor alle inzichten die je me hebt gegeven!
 • Respect

  5
  By *Irma
  Mooi geschreven boek. Respect voor Jip en zijn ouders. Wat een kracht om zo in het leven te staan als je dit te verduren krijgt.
 • Mooi!

  5
  By Maudsje
  Zeer mooi boek! Jip is dicht bij zichzelf gebleven in het beschrijven van zijn verhaal. De tranen liepen over mijn wangen tijdens het lezen van de laatste pagina's.
 • Prachtig!

  5
  By Arcaantje18
  Ontroerend, meeslepend en inspirerend. Het boek in een ruk midden in de nacht uitgelezen. Te beseffen wat leven is! Jip bedankt! Er is met veel zorg en liefde aan deze appversie gewerkt, een compliment voor de prachtige vormgeving van waar Jip voor stond.
 • Hartverscheurend

  5
  By Sanida.
  Gisteren middag het boek begonnen te lezen en ben nu pas klaar. Ik heb de laatste bladzijdes zitten janken als een baby om 2:41 s'nachts. Heel goed boek! Zeker de moeite waard om te lezen
 • Aangrijpend

  5
  By Elles!
  Boek beschrijven door zeer positieve jongen man! Onroerend en aangrijpend geschreven.
 • Indrukwekkend

  5
  By Thura85
  Een verhaal wat je raakt, ik heb tranen met tuiten gejankt. Respect voor Jip, hoe hij met deze ziekte weet om te gaan en altijd positief te blijven. Een les waar veel mensen iets van kunnen leren. Dit boek is een aanrader!
 • Wereldgast!

  5
  By Shenkie45
  Ik zal Jip zeker niet vergeten. Wat was....nee IS hij inspirerend voor mij. Wow!

keyboard_arrow_up